Avaya Support Forums  

Go Back   Avaya Support Forums > Contact Center Applications

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-06-2012, 07:53 PM
sfitzg sfitzg is offline
Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 190
sfitzg has 10 reputation points
Default AACC HA MAS error

What is the correct state of the backup MAS in an HA environment (2x MAS on Linux). The primary MAS changes from HA being unavailable to "No alarm" when the backup comes up but it looks like the backup is unable to communicate with the primary as per the screenshot attached. The Primary MAS is licensed and has the backup MAC address licenses as well.

The backup shows "Pending Update" ...

Any thoughts would be appreciated.
Attached Images
File Type: jpg MASHA.JPG (52.0 KB, 14 views)

Last edited by sfitzg; 06-06-2012 at 08:56 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-07-2012, 06:37 AM
stphnwd's Avatar
stphnwd stphnwd is offline
Brainiac
.
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 52
stphnwd has 10 reputation points
Default

Your AMS in an HA pair need to be licensed appropriately for example:

The bolded plicd lines is the important part this lets the LM know that there is a Primary and Backup license server

# plicd 1.2 00:03:73:f6:5c:cc 00:03:73:F6:5C:18 (1) 360 secs
# plicd 1.2 00:03:73:f6:5c:18 00:03:73:F6:5C:CC (1) 360 secs
# __sip-annc::sess 1.0 00:03:73:f6:5c:cc (881) 360 secs
# __sip-annc::sess 1.0 00:03:73:f6:5c:18 (881) 360 secs
# __sip-dialog::sess 1.0 00:03:73:f6:5c:cc (48) 360 secs
# __sip-dialog::sess 1.0 00:03:73:f6:5c:18 (48) 360 secs
# __sip-conf::sess 1.0 00:03:73:f6:5c:cc (185) 360 secs
# __sip-conf::sess 1.0 00:03:73:f6:5c:18 (185) 360 secs
# inst::auth 1.0 00:03:73:f6:5c:cc (6) 360 secs
# inst::auth 1.0 00:03:73:f6:5c:18 (6) 360 secs
Reply With Quote
  #3  
Old 06-07-2012, 01:25 PM
sfitzg sfitzg is offline
Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 190
sfitzg has 10 reputation points
Default

Thanks for that,

Yes my license file would appear to be correct and you have also answered a question I had around upper and lower case in the MAC addresses.

However I still have a problem. I believe the problem is that replication is not working or more likely not configured correctly, and therefore the license is getting through to the backup server.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-07-2012, 05:29 PM
sfitzg sfitzg is offline
Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 190
sfitzg has 10 reputation points
Default

Making progress, now getting relevant errors in the backup server. Mirror messaging connection unavailable as shown in the attached. Now just got to work out how to fix it.
Attached Images
File Type: jpg MASMirrorError.JPG (28.6 KB, 15 views)
Reply With Quote
  #5  
Old 06-07-2012, 10:56 PM
stphnwd's Avatar
stphnwd stphnwd is offline
Brainiac
.
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 52
stphnwd has 10 reputation points
Default

That is a good message in a way. Have you restarted the both servers? Primary first and then the backup?
Reply With Quote
  #6  
Old 06-08-2012, 12:15 AM
sfitzg sfitzg is offline
Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 190
sfitzg has 10 reputation points
Default

I have restarted the servers and even gone as far as reinstalling the backup server.


Trolling through log dumps, the only thing I can find wrong is the backup server trying to open a connection to the primary server on port 4004, however the primary server is only listening to this port on localhost so the connection fails.

In the Cstore debug log, the backup and primary seem to communicating OK but then a CS_MIRROR_API_DOWN alarm is raised. Does anybody know if this is related to port 4004 above?

(08 13:34:33.550)<I,CStore,NWDBTrigger Thread,00000000-0000-0000-0000-000000000000> (NWIniConfig) Dynamic config change : HA_CFG_SERVICES_RUNNING : [0 -> 1].
(08 13:34:33.570)<I,CStore,NWDBTrigger Thread,00000000-0000-0000-0000-000000000000> (NWIniConfig) Dynamic config change : HA_CFG_NODE_STATE : [HBM_BACKUP_SHUTDOWN -> HBM_BACKUP_SEARCHING].
(08 13:34:33.571)<I,CStore,NWDBTrigger Thread,00000000-0000-0000-0000-000000000000> (NWIniConfig) Dynamic config change : HA_LOCAL_STATUS : [Shutdown -> Searching].
(08 13:34:33.571)<I,CStore,NWDBTrigger Thread,00000000-0000-0000-0000-000000000000> (NWIniConfig) Dynamic config change : HA_CFG_NODE_STATE : [HBM_BACKUP_SEARCHING -> HBM_BACKUP_ACTIVE].
(08 13:34:33.572)<I,CStore,NWDBTrigger Thread,00000000-0000-0000-0000-000000000000> (NWIniConfig) Dynamic config change : HA_LOCAL_STATUS : [Searching -> Active].
(08 13:34:33.580)<I,CStore,NWDBTrigger Thread,00000000-0000-0000-0000-000000000000> (NWIniConfig) Dynamic config change : HA_CFG_SERVER_ACTIVE : [0 -> 1].
(08 13:34:33.589)<I,CStore,NWLoResTimer,00000000-0000-0000-0000-000000000000> NWOmManager::Audit: Delete om array list: 66 -> 70
(08 13:34:33.589)<I,CStore,NWLoResTimer,00000000-0000-0000-0000-000000000000> NWOmManager::Audit: Create om array list: 70
(08 13:34:34.433)<I,CStore,MirrorClient Thread,00000000-0000-0000-0000-000000000000> Raising Alarm: CS_MIRROR_API_DOWN
(08 13:34:34.443)<I,CStore,MirrorClient Thread,00000000-0000-0000-0000-000000000000> NWEventLogger: Logging Event: Alarm Activated: Mirror Messaging Connection Unavailable (Id: 352)
Reply With Quote
  #7  
Old 06-10-2012, 09:01 AM
stphnwd's Avatar
stphnwd stphnwd is offline
Brainiac
.
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 52
stphnwd has 10 reputation points
Default

Did you ensure that your replication account username and password is the same on both servers? Then reboot the backup.

When all is good both servers should show no alarms while both servers are UP.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-10-2012, 09:02 AM
stphnwd's Avatar
stphnwd stphnwd is offline
Brainiac
.
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 52
stphnwd has 10 reputation points
Default

Another thing to check is your network configuration in the Element manager you want to ensure that all of your services are running on the LAN adapter and not the local host loopback.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-10-2012, 01:31 PM
sfitzg sfitzg is offline
Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 190
sfitzg has 10 reputation points
Default

Thanks for your input. I resolved the problem in a few minutes once I was point to an April 2012 document (NN44400-802), where I had been work from a March installation/commissioning guide.

The problem was that while the two MAS were communicating with each other using FQDN, the mirroring function requires hostname resolution not FQDN. Adding the hostnames to both MAS fixed the problem.

Simon
Reply With Quote
  #10  
Old 06-16-2012, 12:09 AM
aapawan123 aapawan123 is offline
Hot Shot
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 18
aapawan123 has 10 reputation points
Default

Hi Simon,

I am in the process of installing AMS HA as well. We ran into an issue where the 'maspvicheck' (PVI checker) fails and returns hardware error. Upon reviewing the log, the pvi checker could not obtain the MAC address of the bonded NIC (bond0). To prove that this was the case, we have the system reverted back to pre-bonding. Ran the maspvicheck again and this time it succeeded. In your AMS HA, did you create NIC bonding? If so, did the maspvicheck ran successfully with any negative results?

Thanks,

Alan
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:07 PM.

This Forum is provided solely for the use and convenience of Avaya customers and partners. Use of the Forum is subject to the Terms and Use and Privacy Statement found at www.avaya.com. No other use is permitted. The Forum including all content posted is “AS IS” and Avaya expressly disclaims all warranties and/or guarantees as to its accuracy, reliability, usefulness, quality or non-infringement of intellectual property. Avaya reserves the right to remove any content posted on the Forum at any time and for whatever reason.

Avaya will not be liable for any content posted on this Forum, including, without limitation, any errors or omissions or for any losses or damages of any kind incurred as a result of use or reliance on any content, regardless of its origin.

You expressly understand and agree that you assume all risks associated with use or reliance on this content.