Avaya Support Forums  

Go Back   Avaya Support Forums > Small and Medium Business Communications

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-30-2016, 06:20 AM
mqatatsheh mqatatsheh is offline
Brainiac
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 67
mqatatsheh has 10 reputation points
Default ISDN PRI E1 Problem

Hello,

I have an IPO 500v2 Rls.9, having Phone2 Base Card fitted with an ISDN PRI E1 trunk card with 8 channels, no additional license customer purchased.
The ISDN PRI EI Interface coming from orange have 15 channels.
The Customer complains that sometimes all they can't make calls and receive calls.
After test and check the problems through the SSA and SysMonitor found that the PRI working on linear state as follows :

Channel 1 (Orange PRI) - Channel 1 (IP Office)
Channel 2 (Orange PRI) - Channel 2 (IP Office)
Channel 3 (Orange PRI) - Channel 3 (IP Office)
.
.
.
.
Channel 8 (Orange PRI) - Channel 8 (IP Office)

From Channel 9 to 15, when dialing the number just silence for no limit time, no busy tone or anything. when calling the number is busy.
This case is repeated until you reach the channel 1 again or power off the IPO and restart count the channel again.
We call the orange telecom to down the lines from 15 to 8 Channels, and answered us that is not acceptable
and the customer don't want to purchase additional 8 license, because no need of it.

Is there any workaround solution to solve this issues ?? I remember in Avaya CM we can choose round-robin cyclical than linear, this cause that any channels coming from line provider goes to any free channels on CM.
Hope from experienced here suggest a best solution for this ?

Thanks you and Best Regards
Reply With Quote
  #2  
Old 05-01-2016, 01:17 PM
wellington35 wellington35 is offline
Whiz
 
Join Date: Jul 2012
Location: Orlando, FL
Posts: 42
wellington35 has 10 reputation points
Default

Verify that your trunk group is assign to the first 8 channels only.

The by default the trunk hunts ascending for outbound, and descending for inbound. To change this you must change 23-1 to 23-1 at the IP Office side. Don't forget to change the sequence at the remote switch as well, this will avoid collisions between your B-Channels.
__________________
Wellington Paez
Senior Convergence Specialist @ Carousel Industries
http://wellingtonpaez.com
Reply With Quote
  #3  
Old 05-01-2016, 10:33 PM
rdagur rdagur is offline
Whiz
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 49
rdagur has 10 reputation points
Default

hi ,
dont panic . you just need to block pri channels to resolve problem.

open avaya manager-----select pri-----pri line---line sub type as ETSI.
Numbers of pri channels-----8.
outgoing channels---------------8.
voice channels---------------8..
Reply With Quote
  #4  
Old 05-21-2016, 04:17 AM
weiss1 weiss1 is offline
Genius
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 333
weiss1 has 11 reputation points
Default

PRI channels should match in PBX and provider side.

You did say, provider orange delivers 16 channels (and your customer is paying them each month, I guess...) but your IPO has just 8 channels.
Why not purcheas 8 additional channels?

It's cheaper than spending hours to tweak around...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:49 AM.

This Forum is provided solely for the use and convenience of Avaya customers and partners. Use of the Forum is subject to the Terms and Use and Privacy Statement found at www.avaya.com. No other use is permitted. The Forum including all content posted is “AS IS” and Avaya expressly disclaims all warranties and/or guarantees as to its accuracy, reliability, usefulness, quality or non-infringement of intellectual property. Avaya reserves the right to remove any content posted on the Forum at any time and for whatever reason.

Avaya will not be liable for any content posted on this Forum, including, without limitation, any errors or omissions or for any losses or damages of any kind incurred as a result of use or reliance on any content, regardless of its origin.

You expressly understand and agree that you assume all risks associated with use or reliance on this content.